Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Herentalsenaar Yann (28) in Droomfabriek VRT : "Ad litteram zweven @NASA Houston : wat een ervaring!"

Foto VRT @NASA Houston
Yann uit de Herentalse Kapittelbossen nam deel aan de selectie voor astronaut bij de ESA. De opleiding begon in het najaar 2021.  Hij was bij de selectie van de laatste 400 kandidaten van de 22.000 Europeanen die solliciteerden. Knap toch.
 
Zaterdagavond ging op VRT1 een unieke 'zwevende' droom ad litteram in vervulling.  
 
 Met een Zero-NASA-paraboolvlucht in Houston (VS) zou Yann echt gewichtloos worden. “Er is ook nog de fase met maanzwaartekracht. Dan kan je pompen met één hand of een handstand doen alsof het niks is. Maar zodra alle zwaartekracht wegvalt, zweef je gewoon rond. Het minste dat je beweegt, blijf je vliegen tot je iets tegenkomt dat je doet stoppen zoals een muur. Je kan alles doen, en tegelijk weinig. Je beweegt immers niet snel, hoewel je moeite doet.”
 
 

'Geen woorden. Wat een ervaring!'

"Geen enkele hoeveelheid aan dankjewels zal ooit voldoende zijn, maar toch", reageert een zéér gelukkige Yann zaterdagavond.   "Bedankt aan iedereen die deel uitgemaakt heeft van dit avontuur! @kaat.stevens
, @jelliemoments en m'n ouders Kitty & Danny voor het geheim houden van dit alles, en aan De Droomfabriek (@vrt1be) , @bart_peeters_officieel , @dechinezen en @gozerog om deze droom waar te maken!
 
Het is niet de bedoeling om het verhaal hier te laten stoppen. De ruimte - het onderzoek en technologie die erbij komen kijken, en diens impact - zijn op de dag van vandaag niet weg te denken. Maar hoe vinden we onze weg nog in alle informatie die gedeeld wordt op sociale media, door overheden en bedrijven? En belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat de volgende generatie, en onze jongsten, dit ook kunnen?
 
Ik ben volop bezig met het uitwerken van een idee om STEM - met als algemeen thema "de ruimte" - naar scholen, universiteiten en organisaties te brengen, en dit op een toegankelijke wijze aangepast aan leeftijd, basiskennis, interesse, etc. Het doel is om STEM en de ruimte betekenisvol en bereikbaar te maken voor iedereen. Er bestaat al een concept over de manier waarop ik dit graag zou zien gebeuren, maar laat ons starten bij het begin: een les, lezing, knutselnamiddag... noem maar op.
 
Welke rol speelt STEM in ruimte onderzoek? Wat is de impact op ons dagelijks leven? Zijn we écht klaar om naar Mars te gaan?
Of je er nu van droomt astronaut te worden of eigenlijk gewoon interesse hebt in STEM en de ruimte, ik hoop het perspectief te kunnen geven dat elk van jullie zoekt.
 
Moest dit alvast enige interesse opgewekt hebben (voor jou of je organisatie), laat zeker van je horen : mail    
 
 
 
Foto's VRT : Yann & Bart Peeters bij de NASA Houston.
Yann & Bart zwevend bij de NASA Houston

Yann & Bart zwevend bij de NASA Houston

Yann & Bart @NASA Houston

Yann & Bart @NASA Houston

Yann & Bart @NASA Houston

Yann & Bart @NASA Houston

Foto VRT @NASA Houston

Deel dit artikel